Uitdagingen bij Data Governance Programma

Tentive / Blog / Uitdagingen bij Data Governance Programma

Laten we er geen doekjes om winden: Data Governance speelt een cruciale rol bij het borgen van datakwaliteit en -beveiliging binnen organisaties en het kunnen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving (‘compliance’) voor data door organisaties. De voordelen van effectieve Data Governace zijn zonneklaar. [Lees bijvoorbeeld de Whitepaper  Data Governance fundament databeheer strategie   van onze Tentive collega Karel Siemerink, die uitvoerig ingaat op deze voordelen.] Echter, voordat binnen een organisatie kan worden gesproken van een goed geïmplementeerd én goed onderhouden Data Governace programma, moeten er in de regel heel wat hobbels worden genomen om tot die situatie te komen. In dit blog beschrijven wij een 3 voorbeelden (of beter gezegd: uitdagingen) waarmee organisatie te maken kunnen krijgen tijdens het implementatie traject en de daadwerkelijk uitvoering ervan.

1. Gebrek aan data-gedreven leiderschap

Een belangrijke uitdaging waarmee organisaties te maken kunnen hebben, is het ontbreken van sterk data-gedreven leiderschap. Succesvolle Data Governance initiatieven vereisen namelijk robuust leiderschap om het programma te begeleiden. Niet alleen wordt op die manier een duidelijk beleid vastgesteld, ook wordt het belang van Data Governance op een transparante, ondubbelzinnige wijze gecommuniceerd aan andere leiders binnen de organisatie. De data-gedreven leider, vaak de ‘Chief Data Officer’ (CDO) genoemd, heeft als belangrijke taak het Data Governance team richting te geven. Daarnaast moet de CDO zorgen voor de juiste afstemming ten aanzien van de bedrijfsdoelstellingen en daar waar nodig verantwoordelijkheid afdwingen. Zonder effectief data-gedreven leiderschap zal een Data Governance programma niet de aandacht krijgen die het verdient. Het risico op een kostbare mislukking is in dat geval nagenoeg onafwendbaar.

2. Ontstaan van datasilo’s

Gedurende de tijd heeft data de neiging om op zichzelf te staan en gefragmenteerd te geraken. Dit gebeurt wanneer verschillende bedrijfstakken of functionele gebieden nieuwe databronnen ontwikkelen en verschillende technologieën gebruiken. Deze zogenaamde ‘datasilo’s’ belemmeren de data-integratie doordat binnen de silo een collectie van informatie geïsoleerd is geraakt van de rest van de organisatie. Hierdoor is het lastig of zelfs onmogelijk om data binnen de hele organisatie effectief te benaderen, te analyseren en te gebruiken. Het aanpakken van deze datasilo’s vormt binnen een Data Governance programma een voortdurende uitdaging die coördinatie, data-integratie en cross-functionele samenwerking vereist.

3. Gebrek aan middelen

Data Governance initiatieven hebben het vaak moeilijk vanwege ontoereikende investeringen in termen van budget en personeel. Het is echter belangrijk dat Data Governance eigendom is van én gefinancierd wordt door iemand binnen de organisatie. Probleem is evenwel dat het maar zelden voorkomt dat het Data Governance programma direct zichtbare inkomsten genereert. [Wat ergens toch opmerkelijk is, aangezien bijvoorbeeld IBM al in 2016 schatte dat de jaarlijkse kosten van slechte datakwaliteit alleen al in de VS 3,1 biljoen (!) dollar bedroegen. Dus als een organisatie in de veronderstelling is dat het geen slechte data heeft, dan heeft zij deze waarschijnlijk nog niet gevonden.] De investering die nodig is voor een robuust Data Governance programma omvat personeel, technologie, tools en voortdurende ondersteuning. Veel organisaties onderschatten de kosten. Dit kan de ontwikkeling en duurzaamheid van Data Governance inspanningen belemmeren.

Conclusie

Het effectief beetpakken van de uitdagingen binnen Data Governance programma’s vereist een strategische aanpak, inzet en samenwerking binnen de hele organisatie. Maar vergeet niet, succesvolle Data Governance-programma’s zijn van groot belang om organisaties in staat te stellen de waarde van hun data-assets te maximaliseren en weloverwogen beslissingen te nemen op basis van hoogwaardig, goed beheerde data.


Tentive Data Management Consultants

De consultants van Tentive beschikken over uitgebreide ervaring in data governance en staan klaar om jouw organisatie op dit gebied te ondersteunen. Als jouw organisatie hiermee aan de slag wil gaan, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. We zijn beschikbaar voor een vrijblijvend gesprek.