Het Belang van Business Rules in Master Data Management

Tentive / Blog / Het Belang van Business Rules in Master Data Management

Het lijkt zo makkelijk, het opzetten van nieuwe klanten, leveranciers of materialen. Maar wanneer iedereen dit op zijn eigen manier doet, dan wordt het onmogelijk om kwalitatief goede rapportages te maken.

Noodzaak van Business rules
Om hier toch enige richting aan te geven zijn Business Rules een must. Business Rules zijn lijsten met regels waarin staat wat juist wel of juist niet mag. Hoe beter deze regels worden opgesteld, en nageleefd, des te beter zal uiteindelijk de kwaliteit van de masterdata zijn. Met behulp van Business Rules kun je de kwaliteit van je data meten en kunnen er gerichte acties uitgezet worden. Deze acties kunnen massa-changes zijn, omdat een verkeerde waarde in een veld is geselecteerd. Maar ook kan uit analyse van de data blijken dat het gevolgde proces niet goed is geweest en zal er een procedureaanpassing volgen.

Praktijkvoorbeeld
Een voorbeeld van een business rule is: wanneer de klant een digitale orderbevestiging of factuur wenst te ontvangen, moet er een geldig e-mailadres gekoppeld zijn. In de praktijk zien we dat dit nog wel eens verkeerd gaat. Men heeft wel in de masterdata van de klantgegevens opgezet dat de klant een digitale factuur wenst te ontvangen, maar vergeet een e-mailadres toe te voegen. Dit resulteerde erin dat er wel een outputdocument gemaakt wordt, maar deze kan vervolgens niet verstuurd worden omdat er geen e-mailadres bekend is. Voor het ERP-systeem lijkt het alsof de factuur geprint is en afgehandeld, maar de klant ontvangt vervolgens niets.

Impact Business Rules op Datakwaliteit
Uiteindelijk zal, wanneer de kwaliteit van de data omhooggaat, dit resulteren in sterkere rapportages, betere besluitvorming, het beter kunnen doorlopen van processen, maar zeker ook meer tevreden medewerkers en klanten. Daarom kunnen we zeggen dat Business Rules, samen met de gerelateerde processen, een van de belangrijkste ingrediënten zijn voor een bedrijf om hun data en het gebruik ervan te begrijpen.

 


Tentive Data Management consultants 

De data management consultants van Tentive hebben ervaring met het verbeteren van datakwaliteit, het helpen met het opstellen en valideren van business rules, het alloceren van rollen en verantwoordelijkheden (data governance), en de vertaalslag ervan naar operationele overzichten en KPI’s

Kortom wil jouw organisatie hiermee aan de slag maar ontbreekt het aan mankracht of expertise op het gebied van data management? Neem contact met ons op wij komen graag – vrijblijvend – in gesprek.