Vijf vragen aan onze data expert Erkan Kopuz over Process Automation software

Tentive / Blog / Vijf vragen aan onze data expert Erkan Kopuz over Process Automation software

Erkan Kopuz (40) werkt al bijna 15 jaar als data expert. In die hoedanigheid heeft hij bij een keur aan organisaties oplossingen aangedragen én geïmplementeerd voor allerhande data management en data governance gerelateerde vraagstukken. Uitgangspunt daarbij is altijd de driehoek ‘Systemen, Processen en Mensen’. Als het gaat om systemen en processen heeft deze seasoned professional van oudsher een passie voor het implementeren van oplossingen die simpel gezegd tot doel hebben repetitieve handelingen te automatiseren.

Process Automation oplossingen komen steeds meer in zwang. Maar wat wordt hier nu precies onder verstaan en welke voordelen brengt het organisaties? We leggen Erkan een vijftal vragen voor.

Er komt steeds meer interesse voor Process Automation bij organisaties. Binnen TENTIVE ben jij een van de experts op dit vlak. Graag zouden wij wat meer willen weten over dit onderwerp. Om te beginnen: wat wordt hieronder nu verstaan?

Process Automation is als het geven van instructies aan een computer zodat deze taken kan uitvoeren zonder dat iemand ze steeds handmatig hoeft te doen. Process Automation wordt gebruikt in bedrijven en organisaties om repetitieve taken te automatiseren. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch verwerken van gegevens, het genereren van rapporten of het verzenden van e-mails. Dit bespaart tijd en moeite, en zorgt ervoor dat mensen zich kunnen concentreren op belangrijkere taken.”


Binnen de markt zijn verschillende Process Automation oplossingen beschikbaar. Zou je iets meer kunnen vertellen over de oplossingen die TENTIVE haar klanten biedt?

Jazeker! Ons uitgangspunt is dat wij voor álle ERP pakketten een passende oplossing kunnen leveren. Zo bieden wij bijvoorbeeld voor onze klanten die gebruikmaken van een ‘groot’ ERP pakket als SAP de oplossing Automate Studio van Precisely (voorheen bekend als ‘Winshuttle’) en Process Runner van Insightsoftware aan. Maar ook hebben wij de kennis en kunde in huis om de wat ‘kleinere’ ERP pakketten te kunnen voorzien van een generieke oplossing zoals bijvoorbeeld Microsoft Power Automate.”


Naast het automatiseren van repetitieve taken kan deze software vast nog veel meer. Toch?

“Absoluut. Process Automation heeft verschillende toepassingen, waaronder data extractie, rapportage, workflow automatisering en systeemintegratie. Het stelt daardoor organisaties in staat om gegevens efficiënt te extraheren, te transformeren en te laden. Hierdoor worden tijdrovende handmatige processen sterk teruggebracht, wat kostenbesparend werkt.”


Klink allemaal erg goed! Maar is het ook relatief eenvoudig te implementeren bij bedrijven?

“Uiteraard ligt dit aan het IT landschap van de klant. Echter, onze ervaring is dat we in korte tijd deze software kunnen implementeren en inrichten bij onze opdrachtgever, zodat men er meteen profijt van heeft. Daarbij moet je denken aan een doorlooptijd van een paar weken, dus zeker niet in maanden. Bovendien trainen wij altijd de eindgebruiker. Door het Low-Code of No-Code karakter van de door ons ondersteunde software oplossingen  zijn deze mensen bovendien snel up to speed. Dat neemt niet weg dat wij altijd op de achtergrond beschikbaar zijn, mocht een gebruiker bijvoorbeeld nog aanvullende vragen hebben. Goede nazorg spreekt natuurlijk voor zich.”


Tot slot, is de Process Automation software branche specifiek of speelt dit geen rol?

Dit speelt inderdaad geen rol. Process Automation software kan binnen elke sector worden toegepast. Zo heb ik zelf bij de meest uiteenlopende bedrijven deze software geïmplementeerd, van food retail tot productiebedrijven en van commerciële dienstverlening tot hoger onderwijsinstellingen. Kortom, voor elke organisatie die zijn bedrijfsprocessen wil automatiseren, kan deze software uitkomst bieden.

Meer weten of heb je interesse in een demo op locatie? Neem gerust contact op met Erkan via erkan.kopuz@tentive.nl.