Wat zijn Business Rules en waarom zijn Business Rules belangrijk?

Tentive / Blog / Blog / Wat zijn Business Rules en waarom zijn Business Rules belangrijk?

Business rules zijn belangrijk binnen data management, het zijn afspraken die gemaakt worden om duidelijkheid en structuur te geven aan het gebruik van data. Alle afspraken die gedocumenteerd worden, zijn gebaseerd op de geldende bedrijfsprocessen die data creëren of consumeren. Door deze afspraken centraal vast te leggen, wordt het duidelijk voor medewerkers wat de doelstellingen van de organisatie zijn en geeft dit handvatten hoe processen dienen te lopen.

Business rules geven duidelijkheid

•  Wat toegestane waardes van de (master)data zijn;
•  Wat de standaard waarden zijn,
•  Welke masterdata waarde wordt in welk proces toegepast,
•  Welke regels nodig zijn om de datakwaliteit meten.                                                       

Delen met de organisatie is van belang

Wanneer de afspraken, de business rules gedocumenteerd zijn, zullen deze ook met de organisatie gedeeld dienen te worden. Zij moeten deze regels erkennen en eigenaarschap voor nemen. Dit zorgt er voor dat iedereen op dezelfde manier naar de data kijkt en handelt. Worden de afspraken niet gedocumenteerd, dan leidt dit tot inefficiëntie en inconsistentie.

Business rules worden veelal uitgedrukt op een manier die ook leesbaar is voor geautomatiseerde systemen. De logica die gebruikt wordt om regels te definiëren is “IF-THEN”, “IF-ELSE”, “ONLY IF”, “WHEN”, etc. Wanneer er meer dan een conditie is die uiteindelijke actie kan beïnvloeden, kan er ook van beslissingstabellen gebruik gemaakt worden.

Een Business Rules Management System (BMRS) kan helpen bij het proces rondom het vastleggen, bewaken, onderhouden en implementeren van business rules. Er bestaan diverse low-code platforms die dit op een eenvoudige manier kunnen faciliteren.


Tentive Data Management Consultants
De consultants van Tentive beschikken over uitgebreide ervaring in data governance en staan klaar om jouw organisatie op dit gebied te ondersteunen. Als jouw organisatie hiermee aan de slag wil gaan, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. We zijn beschikbaar voor een vrijblijvend gesprek.