Hoe Business Intelligence (BI) tools bijdragen aan master data kwaliteit borging

Tentive / Blog / Blog / Hoe Business Intelligence (BI) tools bijdragen aan master data kwaliteit borging

Data is een hot topic en wordt steeds vaker als een asset van het bedrijf gezien. De kans is dan ook best groot dat jouw organisatie inmiddels een zeker data management maturity level bereikt heeft. Bedrijfsprocessen zijn helder in kaart gebracht en de business rules zijn gedocumenteerd in een data dictionary. Maar hoe zorg je ervoor dat deze processen en regels ook worden nageleefd?

Data-analyse, Monitoring en Kwaliteitsevaluatie

Met BI-tooling zoals bijvoorbeeld PowerBI is het mogelijk om grote hoeveelheden (master) data te analyseren en deze vervolgens om te zetten in overzichtelijke dashboards. Zo kunnen de invalshoeken zodanig gekozen worden dat deze per productgroep of zelfs per verantwoordelijke data steward getoond kunnen worden. De gedefinieerde business rules zijn hierbij een uitstekende maatstaaf voor het beoordelen van de data kwaliteit. Door de data op de achtergrond periodiek (dagelijks, wekelijks of maandelijks bijvoorbeeld) te verversen kunnen trends in de data gesignaleerd worden om hier vervolgens op de sturen indien nodig.

BI tooling geeft Data Governance een boost

Door de BI-tooling goed in te zetten ben je niet gebonden aan de initiële opzet van de invalshoeken maar kun je een dynamische monitoring van de data kwaliteit meten. De gemeten data kwaliteit zal de organisatie ook helpen om de Data Governance een boost te geven, te verbeteren en bijdragen in de aantoonbare voortgang hierin.


Tentive Data Management Consultants

Ben jij benieuwd hoe BI tools kunnen bijdragen aan het verder professionaliseren van je master data organisatie en hoe dit er in de praktijk uitziet? Neem dan vrijblijvend contact op met mij of een van mijn collega’s en dan helpen wij je graag verder.