Er komt een verandering aan bij SAP: ze geven aan dat ze vanaf 2025 ECC niet meer ondersteunen. Het is de bedoeling dat iedereen de komende jaren overstapt op S/4HANA. Omdat de migratie naar S/4HANA vaak veel tijd kost en ingewikkeld is, is het verstandig om nu al te kijken hoe je die overgang soepel laat verlopen. In deze blog lees je alles over de wijzigingen op de artikelstamdata (MM01/MM02/MM03).
Alle veranderingen op een rij
De impact op de artikelstamdata is vrij beperkt, maar er zijn wel allerlei verschillen om rekening mee te houden bij de migratie naar SAP S/4HANA. Dit zijn alle veranderingen en de impact ervan op de artikelstamdata:
● Het aantal karakters van het materiaalnummer stijgt naar 40. Nu is dat nog 18 karakters. In de meeste gevallen zorgt dit niet voor problemen, vooral niet als je bedrijf ervoor kiest om met 18 karakters te blijven werken. Als je overgaat op 40 karakters, dan heeft dat impact op de custom code en de interfaces naar andere applicaties.
● Nieuwe schermen en nieuwe velden, zoals:
○ Advanced planning view. Deze is voor Production Planning and Detailed Scheduling (PP-DS). PP-DS is het production planning-gedeelte van SAP APO, dat is geïntegreerd in S/4HANA. SAP APO is een extra module van SAP.
○ Nieuwe warehouse management gerelateerde views. Die zijn te danken aan de integratie van de basisversie van Extended Warehouse Management (EWM) in S/4HANA. Met die basisversie kun je een gemiddeld magazijn prima beheren. De nieuwste versie van S/4HANA heeft zelfs een volledig Fiori-dashboard, waarin je je magazijn makkelijk managet. Het is een goed idee om je hier alvast op te oriënteren, want SAP WM stopt in 2027.
● Wijzigingen in de Import- en Export-view. De naam van de view is veranderd en het commodity code-veld is niet meer zichtbaar. Je moet de commodity code nu toewijzen aan een materiaal met een start- en einddatum. Daarnaast worden deze data niet langer in MARC opgeslagen, waardoor de gegevens niet meer vestiging-afhankelijk zijn.
● MRP-area’s zijn belangrijker. Dat heeft te maken met de MRP-subcontracting. Je moet in S/4HANA namelijk een MRP-area inzetten voor subcontracting. Ook is de MRP-area voortaan een actief onderdeel van SAP: je kunt het niet deactiveren.
● Verandering in MRP-planning. In S/4HANA kun je de MRP-planning alleen nog doen op vestigingsniveau en op MRP-areaniveau. Het kan dus niet meer op basis van magazijnen (storage locations).
● Verplichte materiaalwaardering. De materiaalwaardering, oftewel material ledger, is voortaan verplicht. Dat komt door wijzigingen in de accounting views.
Nieuw materialtype SERV
Naast de wijzigingen hierboven komt SAP met een nieuw materialtype, namelijk SERV. Dit is een alternatief voor – of eigenlijk de verbeterde versie van – het DIEN materiaaltype. Je kunt de materiaalsoorten allebei voor hetzelfde doel inzetten. Het grootste verschil is dat je SERV alleen kunt gebruiken op basis van Fiori.
Wil je meer weten over de migratie van SAP ECC naar SAP S/4HANA? Lees dan ook onze blog over de customer/vendor-integratie.
Hulp nodig bij de migratie naar S/4HANA?
De migratie van SAP ECC naar S/4HANA is niet zomaar gedaan. Heb je hulp nodig bij het inrichten of transformeren van je processen? Onze experts helpen je graag om dit goed en efficiënt te doen. Neem contact met ons op voor meer informatie.