3 Tips voor effectieve Data Governance

Tentive / Blog / Blog / 3 Tips voor effectieve Data Governance

Effectieve Data Governance is vandaag de dag een cruciaal onderdeel voor organisaties die de waarde van hun data assets willen maximaliseren, de kwaliteit ervan willen waarborgen en aan de wet- en regelgeving (‘compliance’) willen voldoen. Hoewel specifieke strategieën en benaderingen van organisatie tot organisatie kunnen verschillen, zijn er verschillende ‘best practices’ die als basis dienen voor succesvolle Data Governance. In dit blog geven wij een drietal tips voor effectieve Data Governance.  Als je meer weten over Data Governance in zijn algemeenheid, het belang ervan voor organisaties en wat hier allemaal bij komt kijken, neem dan ook eens een kijkje op onze website www.tentive.nl waarin verschillende blogs over dit onderwerp zijn te vinden.

1. Herken én onderken kritische data-elementen als strategische activa

Een belangrijke stap in Data Governance is het identificeren en prioriteren van kritische data-elementen. Want laten we wel wezen: binnen organisaties circuleert een enorme hoeveelheid aan data*, maar niet al die data is natuurlijk even belangrijk. Herkenbaar? Vast wel! Om die reden zouden organisaties zich vooral moeten concentreren op juist die data die voor hen het meest essentieel is voor (1) het kunnen uitvoeren van hun activiteiten, (2) het nemen van besluiten en (3) het kunnen voldoen aan de geldende wet- en regelgeving. Juist wanneer een organisatie in staat is deze kritische data-elementen voor zichzelf inzichtelijk te maken, dan zal zij veel beter in staat zijn middelen en inspanningen effectiever te alloceren en af te stemmen. Het is dan ook zaak data te behandelen als een strategische resource, waarbij de waarde ervan wordt onderkend bij het aansturen van zakelijke beslissingen en het bereiken van de gestelde doelstellingen. Juist een strategische benadering van Data Governance zorgt er dan voor dat data met dezelfde nauwkeurigheid en aandacht worden beheerd als de andere belangrijke, meer traditionele assets.

* De totale hoeveelheid data van een gemiddelde organisatie wereldwijd is met 42 procent toegenomen in de afgelopen 18 maanden (Emerce, oktober 2023).

2. Betrek zakelijke gebruikers als belangrijkste belanghebbenden

Helaas ontkomen we er niet aan om toch weer dat eeuwig terugkerende spanningsveld tussen IT en Business ter sprake te brengen. Dus daar gaan we: effectieve data governance is niet uitsluitend de verantwoordelijkheid van IT-afdelingen of data management teams. Sterker, zakelijke gebruikers, die de voornaamste consumenten en bijdragers van data zijn, spelen een cruciale rol in het governance proces. Betrek zakelijke gebruikers van verschillende afdelingen om ervoor te zorgen dat rekening wordt gehouden met hun data behoeften en -vereisten. Door juist zakelijke gebruikers erbij te betrekken is het niet alleen waarschijnlijker dat Data Governance-initiatieven aansluiten bij de doelstellingen van de organisatie, maar ook dat die voldoen aan de specifieke behoeften van verschillende functionele gebieden. En vergeet in dit geval ook niet de volgende ‘gratis’ bonus: deze samenwerking bevordert een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid bij álle gebruikers voor de kwaliteit en integriteit van de data die zij beheren.

3. Waardeer de strategische betekenis van informatie

Graag willen we van de gelegenheid gebruikmaken te benadrukken dat Data Governance niet alleen moet worden gezien als een oefening in ‘compliance’, maar vooral ook als een strategische investering in het succes van de organisatie. Het begrijpen van de waarde van informatie is daarom essentieel voor het nemen van weloverwogen Data Governance beslissingen. Door de potentiële impact van hoogwaardige, goed beheerde data op de besluitvorming, klanttevredenheid en operationele efficiëntie te onderkennen, kunnen ‘data-driven’ influencers binnen organisaties een overtuigend pleidooi houden voor Data Governance-initiatieven. Data Governance zal op die manier een ‘enabler’ worden van strategische doelen, waarbij toepassing van data zal worden afgestemd op de bredere doelstellingen van de organisatie.

Tot Slot

Tot slot willen we dit blog beëindigen met de opmerking dat effectieve Data Governace een proces van lange adem is; het vereist toewijding en voortdurende verbetering. Organisaties zouden om die reden hun Data Governance strategie regelmatig tegen het licht moeten houden en waar nodig aanpassen aan de evoluerende data behoeften van hun organisatie en het veranderende ‘compliance’ landschap waarbinnen zij werkzaam is.


Tentive Data Management Consultants 

De consultants van Tentive beschikken over uitgebreide ervaring in data governance en staan klaar om jouw organisatie op dit gebied te ondersteunen. Als jouw organisatie hiermee aan de slag wil gaan, nodigen we je uit om contact met ons op te nemen. We zijn beschikbaar voor een vrijblijvend gesprek.