Transparency in Reporting

Koninklijke FrieslandCampina N.V. is een internationaal opererende zuivelcoöperatie, gevormd door melkveehouders in Nederland, België en Duitsland. De onderneming bestaat officieel sinds 30 december 2008 en kwam tot stand na een fusie van de zuivelcoöperaties Friesland Foods en Campina. De Zuivelcoöperatie telt ruim 20.000 leden; dit zijn melkveehouders in Nederland, Duitsland en België. Het productassortiment van FrieslandCampina bestaat uit melk, baby- en kindervoeding, zuiveldranken, yoghurts, desserts, kaas, boter, room, melkpoeder, ingrediënten uit zuivel, vruchtensappen en vruchtendranken.

Transparency in Reporting Project “Van spaghetti naar asperges”
Weten wat je aan welke klant verkoopt: aantal kilo’s, Goudse kaas, Edammers, kaas in plakjes; voorverpakt of hele kazen. Voor de werkmaatschappij Cheese is dat sinds het eerste kwartaal van 2014 een stuk eenvoudiger geworden. Met project ‘Transparency in reporting’ zijn de financiële processen binnen Cheese beter gestroomlijnd. ‘Tot voor kort betekende een analyse het ontrafelen van een bord spaghetti: als je aan 1 kant begint is het lastig om een sliert (transactie) van begin tot einde te volgen. Nu is het een bord asperges: rechttoe rechtaan en overzichtelijk’, vertelt Controller Frits van Alem.

‘Stel dat een sales manager aan het einde van een maand vroeg hoeveel kaas er geleverd was aan een afnemer in het Retail kanaal. Of aan een klant in Duitsland, of Spanje. Dan konden we daar pas na een aantal behoorlijk complexe analyses een antwoord op geven. Nu kunnen we dat ‘met 1 druk op de knop’ wat we verkopen en aan welke klant.’ Frits van Alem is Controller bij de werkmaatschappij Cheese. Samen met Project Manager Bart van Velzen, Partner bij Tentive, heeft hij de afgelopen tien maanden samen met vele collega’s gewerkt aan ‘Transparency in Reporting’, ofwel : helderheid en eenvoud in de financiële verslaglegging. Het uitsorteren van de cijfers naar de verschillende onderdelen kostte iedere maand vreselijk veel tijd en dus geld. Het was hoog tijd voor eenheid in systemen en werkwijzen en een duidelijke structuur in al onze financiële systemen.

‘Die helderheid in het systeem krijg je door aan de bron vast te leggen welke factuur bij welk organisatie onderdeel hoort. Dat is ingevoerd. Heel veel partijen binnen de werkmaatschappij kregen met dit project te maken: customer service, finance, sales, masterdata, Financial Shared Services. Bart van Velzen. ‘Het komt aan op onderlinge samenwerking en op de wil om mee te werken aan dit doel, ook al heb je er zelf in eerste instantie geen direct voordeel van. Maar uiteindelijk gaan al deze afdelingen baat hebben bij de nieuwe duidelijke structuur.’

Deze website maakt gebruik van cookies. Lees meer over het cookiegebruik op deze site.