Strategic Modeling out-of-the-box

Tentive / Blog / Strategic Modeling out-of-the-box

Strategische modellering en lange termijn planning met Oracle’s Enterprise Planning & Budgeting Cloud Service (EPBCS) – deel II

Financials hebben krachtige en flexibele hulpmiddelen nodig om de gevolgen te analyseren van snel veranderende bedrijfsomstandigheden en onzekerheden die inherent zijn aan financiële prognoses voor de lange termijn. Veel financiële afdelingen vertrouwen op spreadsheets om financiële modellering en impactanalyses voor deze voorspellingen te doen. Dergelijke op maat gemaakte spreadsheetoplossingen zijn moeilijk te beheren, missen gegevenstransparantie en -integriteit, worden niet geïntegreerd in operationele plannen en zijn niet efficiënt in het afhandelen van treasury en financiële modelleringactiviteiten.

Naast het helpen ontdoen van onbetrouwbare prognosemodellen en modelleringsmethoden, kan Oracle EPBCS met de module Strategic Modeling alle aspecten van financiële modellering aan. Het kan hiermee meerdere spreadsheetomgevingen vervangen.

In een voorgaande blog zijn we ingegaan op de What-if modelleringscapaciteiten van deze agile planningsmodule Strategic Modeling van Oracle EPBCS. In dit 2e deel kijken we naar de overige out-of-the-box functionaliteiten voor de lange termijnplanning, corporate financiën en Treasury-initiatieven binnen deze module.

Strategic Modeling – de basis

Binnen EPBCS zijn de gebruikersinterface, navigatie, gegevensintegratie en rapportagemogelijkheden voor elke module hetzelfde, inclusief strategische modellering. Integratie met de overige modulen biedt dan ook de mogelijkheid om gegevens van budgetten en operationele plannen eenvoudig te verplaatsen naar de strategische plannen. Bovendien laat Strategic Modeling zien hoe strategische beslissingen van invloed kunnen zijn op de bottom-line, balans, cashflow en aandeelhouderswaarde van uw organisatie.
De bovengenoemde functies zijn allemaal ingebakken, je hoeft je dus niet langer zorgen te maken over het schrijven van de financiële logica. Deze ingebouwde mogelijkheden voor financiële modellering zijn eenvoudig te gebruiken, waardoor financials simpelweg complexe modellering aan hun planningsproces kunnen toevoegen. Verder biedt Oracle een web- én een spreadsheet-gebruikersinterface, waarmee je het uiterlijk en het gevoel krijgt van een tool waarmee je snel vertrouwd raakt.

Enkele van de mogelijkheden

Het forecasten van kasstromen en de balans zijn cruciale elementen in elke planningsomgeving. Strategic Modeling levert financiële intelligentie die alle aspecten van financiële prestaties aan elkaar koppelt – van winstpotentieel via werkkapitaalbeheer tot kapitaaluitgaven, belastingen en de kapitaalstructuur – om de organisatie te ondersteunen. Met Strategic Modeling kunnen gebruikers de complexe en iteratieve aard van financiering, de impact van strategieën op credit ratings en de optimalisatie van kapitaalstructuren tackelen. Het biedt functies zoals treasury-planning, waarmee waarde kan worden gecreëerd en de kapitaalkosten van een organisatie kunnen worden verlaagd. Enkele out-of-the-box functionaliteiten die dit ondersteunen toegelicht:

De Consolidation View consolideert modellen met behulp van standaard rekenregels, consolideert accountgroepen over specifieke tijdsvakken en sluit accountgroepen uit voor eliminaties. Consolidaties over verschillende scenario’s heen worden ondersteund, zodat scenario’s van verschillende modellen gecombineerd kunnen worden om het meest waarschijnlijke scenario in het bovenliggende model te identificeren. Je kunt modellen uitsluiten die niet relevant zijn voor een scenario, modelconsolidatiemethoden bekijken, zoals equity, en modellen toevoegen aan een consolidatie door te slepen en te selecteren en het te consolideren scenario voor elke businesscase te selecteren. Daarnaast kun je de status van consolidaties controleren vanuit de Job Console en heb je de mogelijkheid om navigatiestromen aan te passen.

Met Account Forecast kun je zelf bepalen hoe een waarde wordt bepaald door prognose-formules te bekijken en aan te passen. Zowel standaard en ‘custom’ voorspellingsmethoden worden ondersteund. Met de ‘custom’ voorspellingsmethode kun je aangepaste formules definiëren met behulp van de Formula Builder die de accounts weergeeft en een breed scala aan functies biedt die u kunt gebruiken om voorwaardelijke instructies in te voeren, andere accountwaarden op te halen en specifieke tijdsindeling op te nemen. Om meer details vast te leggen, kun je nieuwe accounts toevoegen en deze laten aggregeren in de hiërarchie van het rekeningschema.

Audit Trail biedt de transparantie die u nodig hebt om de accountlogica, aannames en relaties in een model volledig te begrijpen. U kunt audit trail gebruiken om te bepalen hoe waardes berekend zijn, maar ook om uw aannames te aan te passen.

Een ingebouwd hiërarchisch rekeningschema met dito financiële logica om snel aan de slag te gaan, samen met de mogelijkheid om sub-accounts toe te voegen voor planning op een gedetailleerder niveau. Accounts bevatten standaard balansrekeningen, resultatenrekening, fondsenstroom en cashflow, inclusief gerelateerde accounts en accounttypes.

Een reeks van geïntegreerde financiële rapporten bevat o.a. een standaard resultatenrekening, balans en cash flow. Met behulp van Excel kunnen aanvullende rapporten worden gedefinieerd.

Ten slotte kunnen Administrators of Form Designers rekenregels maken die een lange termijnplan genereren op basis van het bottom-up-plan door de plannen te synchroniseren. Het lange termijnplan wordt voor het volgende jaar bijgewerkt en de aannames voor toekomstige planning kunnen gewijzigd worden. Om ervoor te zorgen dat de strategische en operationele plannen op één lijn liggen, kunnen de operationele prognoses gevoed worden met de bijgewerkte doelstellingen.

Met deze mix aan standaard functionaliteit en aanpassingsmogelijkheden bevat Strategic Modeling een ideale agile toolset (robuust, flexibel én veelzijdig) voor strategische modellering en lange termijn planning inclusief de integratie met uw operationele plannen.


Meer informatie over Oracle’s financiële planningsoplossingen? Of benieuwd naar wat een succesvolle implementatie hiervan voor jullie organisatie kan betekenen? Wij beantwoorden graag eventuele vragen of denken met jullie mee op basis van het eigen planningsproces! Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder.