Een kleine stap of een grote sprong? De voordelen van FDMEE op een rijtje.

Tentive / Blog / Een kleine stap of een grote sprong? De voordelen van FDMEE op een rijtje.

De opvolger van Oracle Hyperion FDM Classic is inmiddels al enkele jaren geleden geïntroduceerd: Oracle Hyperion Financial Data Management Enterprise Edition, kortweg FDMEE. In tegenstelling tot FDM Classic is FDMEE compatibel met de Oracle EPM suite 11.1.2.4. en alle daarop volgende versies. Ook functioneert FDMEE uitstekend met Oracle’s nieuwe EPM Cloud oplossingen. Desondanks zijn er verschillende bedrijven die tot op heden de overstap naar FDMEE nog niet hebben gemaakt; zij blijven vooralsnog gebruikmaken van FDM Classic. In dit blog beschrijven wij kort wat FDMEE is, wat de voordelen zijn van FDMEE ten opzichte van FDM Classic en waarom bedrijven die nu nog FDM Classic gebruiken eigenlijk zouden moeten upgraden naar FDMEE.

Wat is FDMEE?

FDMEE is een combinatie van FDM Classic en ERP Integrator (ERPi) en is dé data-integratie tool voor Oracle Enterprise Performance Management (EPM) applicaties. Met behulp van FDMEE kan financiële data, niet-financiële data en metadata eenvoudig worden ingelezen in bijvoorbeeld Hyperion Financial Management (HFM) en Hyperion Planning (HPL). Daarnaast ondersteunt FDMEE ook het laden van (meta)data naar de EPM Cloud oplossingen van Oracle, zoals Financial Consolidation and Close Cloud (FCCS) en Oracle Planning and Budgeting Cloud (PBCS). Ondersteunde bronsystemen zijn tekstbestanden, databases, ERP-systemen of andere EPM-applicaties.

Voordelen van FDMEE


FDMEE kent een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van FDM Classic.

De vertrouwde oranje vissen zijn ook in FDMEE nog steeds aanwezig.

 • Onderdeel van WorkSpace. In tegenstelling tot FDM Classic is FDMEE geen aparte applicatie met een eigen URL. FDMEE is integraal onderdeel van Workspace en net als de overige EPM componenten te benaderen via deze web user interface.
Security groepen. Security management voor FDMEE vindt plaats in Shared Services en niet, zoals in FDM Classic, in de applicatie zelf. In Shared Services worden FDMEE gebruikers aan security groepen toegewezen. Dit maakt het onderhoud op ‘role level’ niveau voor FDMEE beduidend eenvoudiger dan in FDM Classic.
Nog robuustere mapping. Een nieuwe manier van data mapping is de ‘Multi-Dimensional’ mapping optie. Deze out-of-box mapping functionaliteit maakt het mogelijk om mappingen op te zetten die bestaan uit een combinatie van bronwaarden uit verschillende dimensies. Deze krachtige én transparante manier van mappen zorgt ervoor dat de complexe Visual Basic mapping scripts, die in FDM Classic gemeengoed waren, tot het verleden behoren.
Meerdere bronsystemen. Het aantal bronsystemen om direct te verbinden met FDMEE is ten opzichte van FDM Classic verder uitgebreid. Ook deze bronsystemen zijn vanuit FDMEE te benaderen met behulp van de ‘drill-through’ optie.
Data load rules. Nieuw in FDMEE zijn ‘data load rules’ die nodig zijn om data te laden naar de EPM target applicatie. Het gebruik van data load rules biedt de nodige flexibiliteit. Had je in FDM Classic bijvoorbeeld twee load locaties nodig als de lay-out van het Actual bronbestand anders was dan die van de Budget aanlevering, in FDMEE creëer je simpelweg een load rule voor zowel de Actuals als voor de Budget aanlevering. Omdat verschillende data load rules kunnen worden gekoppeld aan dezelfde load locatie, betekent dit dat het aantal locaties kan worden teruggebracht. Dit heeft uiteraard zijn positieve weerslag heeft op het locatie-onderhoud.

Tentive en FDMEE
Tentive heeft ruime ervaring met FDM Classic en FDMEE. Verschillende klanten hebben wij inmiddels geholpen om FDM Classic te migreren naar FDMEE. Net als wij, zijn zij erg enthousiast over de nieuwe toepassingsmogelijkheden die FDMEE hen biedt. Nieuwsgierig geworden of heb je vragen? Neem dan contact met ons op.