Financial planning met Oracle PBCS of EPBCS?

Tentive / Blog / Financial planning met Oracle PBCS of EPBCS?

In de huidige, snel veranderende omgeving is vertrouwen in spreadsheets voor financiële modellering, planning en impactanalyse verre van ideaal en legt  een grote druk op de financiële afdeling. Oplossingen zoals Planning & Budgeting stellen financials in staat om flexibel te blijven en veranderingen een stap voor te zijn.

Onlangs hebben wij in een webinar gesproken over ‘agile financial planning’ en hoe je hieraan invulling kan geven met behulp van Oracle Planning Budgeting Cloud Services (PBCS)*. PBCS biedt standaard diverse opties die de snelheid en wendbaarheid (agility) van het financiële planningsproces ondersteunen. Ben je op zoek naar een planningsoplossing met meer out-of-the-box functionaliteit, dan is er ook de ENTERPRISE-variant, oftewel EPBCS. Deze oplossing biedt, met ingebouwde modules en extra functionaliteit, een zeer geschikte oplossing die in relatief korte tijd te implementeren is.

In deze blog gaan we dieper in op het vergelijken van de Cloud planningsoplossingen van Oracle.

Generiek voor PBCS en EPBCS

Of je nu voor PBCS of EPBCS kiest, de algemene voordelen van een Oracle Cloud-applicatie zijn hetzelfde: geen kosten vooraf voor hardware of software, minder IT-betrokkenheid en geen jaarlijkse onderhoudskosten.

PBCS is gebaseerd op de on-premise oplossing Hyperion Planning. Het heeft dus reeds bewezen kwaliteiten en is daarna doorontwikkeld.

Beide applicaties hebben de volgende functionaliteiten:

  • 3 BSO planning cubes
  • 3 ASO rapportage cubes
  • 1 geconsolideerde rapportage cubes

Beide applicaties gebruiken de SmartView Excel Add-In voor ad-hoc rapportage, Financial Reports voor gestructureerde rapporten en Data Management (FDMEE) voor het laden van gegevens.

En beide applicaties hebben minimaal 10 gebruikers en omvatten 2 omgevingen, een ontwikkel- en een productieomgeving.

PBCS en EPBCS, de verschillen

Oracle PBCS biedt flexibiliteit om wijzigingen aan te brengen in de calculaties en templates achter deze calculaties. Dit is waar EPBCS en PBCS verschillen. EPBCS heeft kant-en-klare modules die kleinere aanpassingen op maat toestaan.

Er zijn de vijf modules binnen EPBCS: Financials, Workforce, Projects, Capital en Strategic Modeling.

Financials levert tools waarmee je snel plannen en prognoses kunt ontwikkelen en financiële basisoverzichten kunt genereren, zoals balansen, kasstroomoverzichten en winst-en-verliesrekeningen voor interne analyse. Financials biedt componenten die je stapsgewijs kunt gaan gebruiken: omzet / brutomarge, uitgaven, balans, cashflow, resultatenrekening en analyses. Financials kan worden geïntegreerd met Workforce, Projects en Capital, zodat planners zeer gedetailleerde plannen, prognoses en financiële rapporten met verschillende typen data kunnen genereren.

Workforce maakt het mogelijk dat planners kritieke bedrijfsmiddelen – mensen en geld – af kunnen stemmen op de strategieën die het beste gebruikmaken van concurrentievoordeel. Middels Workforce werken afdelingen samen om personeelsbezetting en gerelateerde uitgaven zoals salarissen, gezondheidszorg, bonussen en belastingen te plannen. Planners kunnen up-to-date grafieken van uitgaven en trends bekijken. Afhankelijk van de functies die ingeschakeld worden, kunnen planners personeelskosten beheren en bijhouden door:

  • te analyseren, berekenen en rapporteren over personeelsbezetting, salaris, bonussen, belastingen en zorgkosten;
  • planning voor inhuur, transfers, promoties, beëindigingen, enz.
  • bepaling van voor het land geschikte belastingen en voordelen

Je kunt Workforce als zelfstandig bedrijfsproces inschakelen of integreren met Financials en Projects.

Projects is bedoeld voor organisaties met veel interne projecten – zoals IT, marketing, R&D en training – deze module biedt de mogelijkheid tot op driver-based planning voor zowel korte- als lange termijn projecten. Met deze module kunnen individuele medewerkers hun project-gerelateerde planning aansturen, terwijl ze activa-gerelateerde uitgaven en projectopbrengsten volgen. Daarbij krijg je ook out-of-the-box-analyses om de projectresultaten, -opbrengsten, -uitgaven en -kasstromen te beoordelen.

Capital gebruik je om vermogensuitgaven te beheren, prioriteren en plannen. Capital helpt beslissers en eerstelijnsmanagers communiceren tijdens het verzoek, de rechtvaardiging, de beoordeling en het goedkeuringsproces. Gebruik Capital om taken uit te voeren zoals:

  • Voer driver-based berekeningen uit, om de impact van veranderingen op winst, cashflow en funding te beoordelen
  • Vermogensuitgaven plannen aan te vragen en goed te keuren
  • Anticiperen op de impact op financiële overzichten gegeven overdrachten, bijzondere waardeverminderingen, pensioenregelingen , en vervangingen

Capital biedt deze componenten die je stapsgewijs kunt inschakelen om optimaal te voldoen aan je behoeften op het gebied van vermogensplanning: beleggingen, bestaande activa, immateriële activa en analyses.

Strategic Modeling is een module waarmee je financiële modellering kunt optimaliseren. Ook dit gebeurt vaak nog via handmatige en onbetrouwbare methoden (vooral spreadsheets). Deze module kan worden gebruikt voor langetermijnplanning, ‘what-if’-modellering, bedrijfs- of groepsfinanciën en treasury-initiatieven.
Dit wordt in deze module ondersteund door een ingebouwd hiërarchisch rekeningschema om snel mee aan de slag te gaan, standaard consolidaties, forecast modeling en target stellingen.
Je kunt simuleren met scenario’s en verschillende financiële modellen stress testen.

Tot Slot

Benieuwd naar wat een succesvolle implementatie van een financiële planningsoplossing voor jouw organisatie kan betekenen? Of niet zeker voor welk product te kiezen? Dan kunnen wij dat samen bekijken aan de hand van jullie eigen vereisten voor het planningsproces en de applicatie. Neem contact op met ons op.
Wil je het agile financial planning webinar bekijken of nog eens terug zien, vul dan onderstaand formulier in en we sturen jou de link naar het webinar.

Webinar formulier