Is Oracle EDM: DRM in de Cloud ?

Tentive / Blog / Blog / Is Oracle EDM: DRM in de Cloud ?

Als u de vakmedia volgt, heeft u vast al het een en ander meegekregen over de nieuwe Oracle cloud applicatie: Oracle Enterprise Data Management Cloud (EDM). Oracle gaf recentelijk een training over EDM in Reading (UK) en onze collega’s Marco Vissers, Senior EPM Consultant en Jeroen Aalten, MDM Consultant, waren erbij. Ze delen hun ervaringen en visie graag met u.

Wat ontbrak, is opgelost of gewijzigd

Marco Vissers heeft de afgelopen jaren een aantal DRM-implementaties mogen doen. Marco: “Twaalf jaar geleden was mijn eerste project bij een grote bank. Daar ontstond de discussie wat DRM miste qua functionaliteit en benadering. En ik vind het mooi om te concluderen dat alles wat destijds ontbrak, nu in de cloud-oplossing EDM is opgelost of gewijzigd. Toch is het niet simpelweg het cloud-zusje van DRM. EDM biedt méér. Dus ja, na de twee dagen training, was ik enthousiast.”

Direct in reference data

Marco licht verder toe: “je kunt het zo zien: waar DRM in de basis een lege blokkendoos is waarbij je alle bronnen en target-applicaties zelf moet bouwen, heeft EDM de (reeds bestaande) applicaties als silogedachte waarbij je de applicaties aan elkaar koppelt op reference data-niveau. De oude master-slave gedachte binnen veel DRM-oplossingen is nog steeds mogelijk, maar ligt minder voor de hand. Daardoor hoef je minder te bouwen en gebruik je je bestaande omgevingen veel sneller. Projecten zullen hierdoor anders zijn, want je gaat direct in de materie en reference data zitten, in plaats van in de techniek zoals de gewoonte was bij DRM.”

Snel ontwikkeltraject met maandelijkse releases

Het grootste voordeel binnen cloud-oplossingen is wat de Tentive-collega’s betreft, de snelheid van updates. Voor EDM ligt er nu al een zeer gedetailleerde roadmap voor de komende zes maanden. Elke maand zal er een nieuwe release volgen. Het ontwikkeltraject gaat dus veel sneller. Ter vergelijking: bij DRM was twee versies per jaar de max.

Policy-driven master data management

Onze conclusie: wil je je reference data goed beheren? Voel je maandelijks de pijn van reconciliation en afstemmming van alle data en wil je een slag maken? En wil je echt master data management als concept omarmen? Dan ben je klaar om met EDM aan de slag te gaan. De visie van Oracle welke gaat leiden tot policy-driven master data management is er één die we kunnen onderschrijven. Dát zal het moment zijn dat dit soort tools echt een onderdeel gaan worden van het volledige change management process.


Tentive Solutions biedt organisaties ondersteuning bij het oplossen van hun Data Governance en Data Management vraagstukken. Meer weten? Neem gerust contact op met onze Data Management Team via info@tentive.nl of bel 076 565 8080